VISTAFJORD


Det siste skipet i passasjerflåten var Vistafjord som ble bygget ved Swan Hunter Shipbuilders, Wallsend, Storbritannia og levert "rederisameiet Vistafjord" 15. mai 1973 og satt inn i cruisetrafikken.

I januar 1981 ble det overført til NAC (Leif Høegh & Co A/S som operatører). To år senere "re-styled" og modernisert.

I 1983 ble Vistafjord solgt til Cunard Line Ltd og registrert på Bahamas under navnet "Caronia" - dermed var det slutt på eventyret om det vi forbinder med de norske amerikabåtene under NAL-emblemet.

Vistafjord seiler fortsatt som cruiseskip og nå under navnet "Saga Ruby" etter at det ble overdratt til Saga Holidays i 2004. Det er innom Norge om sommeren på cruise. I 70 år seilte Amerikabåtene under eierskap - fra Kristianiafjord i 1913 til Vistafjord i 1983. De åtte skipene ble nasjonale symboler som mange nordmenn har hatt og har et forhold til, i hvert fall voksengenerasjonen.

Men alt har jo en slutt, så også Amerikalinjen. Man kan ikke drive et rederi for nostalgiens skyld. Er det ikke lenger kommersielt grunnlag for driften, må det sies stopp - selv om NAL aldri så mye er en del av vår maritime nasjonalskatt.

Da emigranttrafikken ebbet ut, og flyene ovretok passasjertrafikken over Atlanteren, var det ikke annet å gjøre for Amerikalinjen enn å søke nødhavn og konstantere at eventyret om Amerikabåtene var over.