BERGENSFJORD


Ledelsen i NAL kontraherte Bergensfjord samtidig med Kristianiafjord i 1913, men skip nr. 2 fikk ikke de samme ovasjoner på sin jomfrutur etter at det ble overlevert fra samme verft som Kristianafjord 16. september 1913. Det fortsatte straks til Bergen, der det ble registrert; og gikk så direkte til New York med vel 600 passasjerer. Teknisk og økonomisk innfridde de to søsterskipene alle forventninger og passasjerbelegget var langt høyere enn man hadde våget å håpe på.

Kornlasten var ikke minst viktig for skipene under 1.verdenskrig. Etter at Bergensfjord på sin tur fra USA til Norge hadde satt i land passasjerene, tok skipet en avstikker til Vaksdal Mølle utenfor Bergen for å losse den verdifulle kornlasten. NAL's betydning for forsyningssituasjonen i Norge under 1.verdenskrig kan ikke overvurderes.

I 1920 ble Bergensfjord bygget om fra kull til oljefyring, men mest omfattende var ombyggingen av maskinen i 1933. Det 20 år gamle skipet økte hastigheten med over 19 knop. Bergensfjord seilte også under hele den 2. verdenskrig og klarte seg på en mirakuløs måte gjennom de fem krigsårene. Oddmund Ljone har da også beskrevet krigsinnsatsen i sin bok "Bergensfjord - skipet som overlevde alt."

I 1946 ble Bergensfjord solgt til et panamaselskap og ble satt inn i immigranttrafikken fra Italia til Syd-Amerika og ble omdøpt til Argentina. Senere ble skipet solgt til et Israelsk rederi og fikk først navnet Jerusalem og senere omdøpt til Aliya. Men  i august 1959 var det definivt slutt på eventyret om det sagnomsuste skipet som overlevde alt. Da ble det nemlig hugget opp i La Spezia.