Amerikalinjen startet i 1910


Den Norske Amerikalinje AS startet sin virksomhet i 1910. Det var den gryende nasjonalismen og vår selvstendighet i 1905, som fikk datidens brave menn til å samle nok kapital til å starte et rederi som hadde som formål å befordre passasjerer fra Norge til Amerika.

Etter at det første og andre skipet ble satt inn i trafikken på New York i 1913, var suksessen et faktum. I årenes løp har hundretusener av eventyrlystne nordmenn - både passasjerer og mannskaper - seilt til "det forjettede land". Mange ble i Amerika for godt, dvs. de utvandret fra Norge og slo seg ned i "Junaiten" for å skape en ny framtid. Først da flyene tok over for passasjertrafikken mellom Norge og USA på 70-80-tallet, gikk det tilbake med amerikabåtene. Men nå ser det ut til at mange vil oppleve det å krysse atlanteren på den langsomme måten igjen - med det nye, flotte passasjerskipet Queen Mary 2 på 151 400 br tonn - mot Kristianiafjords 10 625 br. tonn i  1913. Det skipet hadde plass for vel 1000 passasjerer fordelt på tre klasser, mens det nye storskipet rommer 3 600 passasjerer!

Rent tonnasjemessig kunne samtlige åtte amerikabåter fått plass der, pluss et skip til! Det sier litt om dagens store cruiseskip i sammenligning med amerikabåtene som folk flest syntes var så store - etter datidens forhold.